Te naleśniki z wytrawnym farszem zachwycają smakiem i chrupkością. Podasz je na obiad lub kolację
Słodkie naleśniki można podać na deser, przekąskę czy śniadanie. Za to wytrawne doskonale sprawdzą się w porze obiadowej lub w czasie kolacji. Takie danie będzie smaczne, tanie i będzie stanowiło doskonałą odmianę od klasycznych potraw. Na dodatek świetnie nadaje się do odgrzewania, więc można je przygotować z wyprzedzeniem.
Jak przygotować ciasto na wytrawne naleśniki?
Ciasto na wytrawne naleśniki robi się niemal tak samo, jak na naleśniki słodkie. Wystarczy tylko zrezygnować z dodatku cukru lub ograniczyć go do jednej łyżeczki. Można też zastąpić część dodanego mleka wodą lub całkowicie zastąpić mleko piwem. W pierwszym przypadku naleśniki będą miały neutralny smak, w drugim lekko gorzkawy. Do ciasta można też dodać trochę przypraw lub ziół. W ten sposób da się je lepiej dopasować do smaku farszu.
Jak zrobić zapiekane naleśniki ze szpinakiem?
Przygotowanie zapiekanych naleśników dzieli się na trzy etapy. Pierwszy to usmażenie cienkich placków, drugi przygotowanie farszu, trzeci zaś to zapieczenie nadzianych naleśników. Zaletą usmażenia naleśników na samym początku jest fakt, że po ułożeniu ich w stosik i przykryciu, miękną i robią się elastyczne. Łatwo da się je potem formować. Można w nie zawijać nawet ciepły farsz, dzięki czemu szybciej osiągnie pożądaną temperaturę w piekarniku.
Przepis: Zapiekane naleśniki nadziewane szpinakiem i serem
Wytrawne, zapiekane naleśniki z farszem z liści szpinaku i białego sera
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 230 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1/2-3/4 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
Na farsz:
- 200 g świeżych liści szpinaku
- 200 g białego sera
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka masła
Dodatkowo:
- 100 g startego sera żółtego
- ½ szklanki śmietanki 30%
Sposób przygotowania
- Smażenie naleśnikówZ podanych składników rozmieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut. Po tym czasie usmaż cienkie naleśniki.
- Przygotowanie farszuLiście szpinaku opłucz, osusz. Na maśle podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj liście szpinaku i duś przez 2–3 minuty, aż zwiędną. Wymieszaj z pokruszonym, białym serem, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Nadziewanie i pieczenie naleśnikówNaleśniki smaruj farszem, formuj z nich krokiety lub składaj na cztery części. Naleśniki ułóż w naczyniu do zapiekania. Polej śmietanką, posyp startym serem. Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż ser się rozpuści.
Czym polać naleśniki przed zapiekaniem?
Naleśniki przeznaczone do zapiekania warto czymś polać czy posypać. Dzięki temu będą mniej suche i bardziej chrupiące. Do polania naleśników można użyć doprawionej, słodkiej śmietanki lub wymieszać ją z jajkiem. Warto też sięgnąć po starty ser, który doda potrawie smaku i soczystości.